Ferrari SF90 Stradale First Drive Review | De soms stiekeme, 986 pk sterke hybride Ferrari

LOS ANGELES — Wilshire Boulevard oprijden, in het hart van Beverly Hills, in een Ferrari, maakt iemand niet echt uniek. Ferrari’s zijn alomtegenwoordig in de meest openlijke wijk van LA. Maar het rijden in een Ferrari, geruisloos, op puur elektrische kracht – zoals ik deed in de nieuwste supercar van het merk, de SF90 Stradale – maakte deze ervaring buitengewoon onderscheidend en plezierig, een optelsom die ik de hele dag met de auto had.

De Bianco Caprino SF90 Stradale-testauto had specificaties die, hoewel ze bijna al het andere op de weg beschamen, geschikt zijn voor een topproduct van Maranello. Het bevatte een twin-turbo 4,0-liter V8 die 769 pk produceert. Tussen deze in het midden gemonteerde motor en zijn opnieuw ontworpen achttraps geautomatiseerde transmissie met dubbele koppeling zit een elektromotor die de achterwielen extra kracht geeft, waardoor er meer vermogen wordt gegenereerd tijdens het niet-bestaande turbogat. Maar het echte nieuws is aan de voorkant, waar nog twee elektromotoren – één bij elke hub – de voorste wielen trekken en koppelvectoring mogelijk maken. Gecombineerd voegen deze drie volt-zuigers 217 pk toe aan de mix, voor een totaal systeem van 986 pk. Ferrari geeft er de voorkeur aan om reclame te maken voor de metrische pk’s van “1.000 CV”, wat weliswaar sexyer is.

Omdat het bezitten van een Ferrari draait om opties, schakelt een haptische schakelaar op het stuur tussen vier”e-maettino” hybride-gerelateerde rijmodi (linksonder afgebeeld), gecombineerd met de traditionele hard-switchable “manettino” rijmoduskiezer (rechtsonder) om obsessieve barmanniveaus van powerplant-mixologie te leveren. Omdat het niet regende, en ik niet op een circuit was – en omdat de manettino instellingen zijn eigenlijk geen nieuws – ik liet de knop in “Sport” staan ​​en vergat het. Tenzij u een professionele chauffeur bent, zou u dat ook moeten doen.

Met die kant van het stuur geregeld, proefde ik van de e-maettino menu van eDrive, Hybrid, Performance en Qualify. In de eDrive-modus motiveert de SF90 zichzelf uitsluitend op batterijvoeding. Door de manier waarop het systeem is geconfigureerd, betekent dit dat alleen de voorwielen worden aangedreven, waardoor dit een nogal afwijkende Ferrari met voorwielaandrijving is.

Je kunt in deze modus ongeveer 25 mijl rijden met snelheden tot ongeveer 85 mph, wat ik deed, en het was griezelig. Vanwege alle relatief beperkte draaiing die wordt gegenereerd door de voorste motoren, vliegt de SF90 niet bepaald in deze modus. En een Ferrari zonder euphonic motorgeluid is een beetje als een giraf zonder lange nek: interessant, maar griezelig. Toch is het leuk om je voor te stellen dat je een waanzinnige Italiaanse exotische auto gebruikt om contra-intuïtieve dingen te doen, zoals sluipmoordenaars besluipen of de oprit afrijden zonder de buren tegen te werken. (Achteruit, selecteerbaar met de zilveren, gated-shifter-geïnspireerde selector op de middenconsole, gebruikt alleen elektrische stroom.)

Hybride modus maximaliseert efficiëntie, een andere enigszins oxymoronische omstandigheid voor een Ferrari, vooral een die alleen een gecombineerde bereikt EPA rating van 18 mpg. Maar omdat de auto bijna leeg was en ik op de snelweg begon te rijden, probeerde ik het uit. Het blokkeert de V8 niet, maar geeft prioriteit aan het gebruik van de elektromotoren, wat betekent dat het zeker niet het maximale haalt uit zijn 1.000 metrische pk’s. Het verandert ook de schakeltoewijzing om waar mogelijk naar hogere versnellingen te zoeken, en valt niet zo gemakkelijk naar beneden, althans automatisch. (De op het stuur gemonteerde peddels kunnen dat op elk moment.) Om welke reden dan ook, de SF90 schakelt standaard over naar de hybride modus wanneer hij wordt gestart. En hoewel het ervoor zorgt dat de auto in de stad behoorlijk leefbaar en meegaand aanvoelt, wie wil dat van een exotische $ 500.000? Ik heb er als experiment mee gereden.

De andere twee keuzes zijn veel aantrekkelijker. In de Performance-modus blijft de V8 de hele tijd op volle toeren en heeft hij toegang tot de batterij. Maar op elk moment dat de auto niet absoluut werd gegeseld, gebruikte hij een deel van deze overtollige kracht om de batterij op te laden. Zoals je je kunt voorstellen, gebeurt dit vrij gemakkelijk, vooral op de snelweg, of zelfs terwijl ik me een weg baande door de buitenwijken van Los Angeles aan de voet van mijn meest geliefde bergweg.

Mijn favoriet e-maettino keuze, en waarschijnlijk ook die van jou, is Kwalificeren. Deze modus gaf toegang tot volledige boost van de batterij, evenals de volledige majesteit van de benzinemotor. In Qualify accelereert de SF90 van 0 naar 60 in 2,5 seconden (op weg naar een begrensde topsnelheid van 211 mph), een cijfer dat zowel eerlijk als opwindend aanvoelt. Toen ik eenmaal de basis van Angeles Crest had bereikt – een stuk tweebaans dat eerbied verdient als dat er is – bleef Qualify betrokken. Er leek geen reden te zijn om terug te gaan op de lijst.

De SF90 is een openbaring. Ferrari’s geven me altijd het gevoel dat ik veel beter ben in autorijden dan ik in werkelijkheid ben. Maar toen ik een auto van 1.000 pk en een half miljoen dollar op de openbare weg zette, voelde ik me meer dan een beetje bazorgt. Geen probleem. Met zijn nieuwe vierwielaandrijvingssysteem – de eerste in een Ferrari-sportwagen – heeft de SF90 meer grip dan mijn schoonvader toen ik voor het eerst thuiskwam met mijn vriend voor de feestdagen. Credit RAC-e, een geforceerd Italiaans acroniem dat zich ruwweg vertaalt als “onafhankelijke voorwielen met koppelvectoring”, een systeem dat precies de juiste tractie daarboven op het juiste moment levert. Ga overal gas geven en de auto lost het gewoon op. De remmen zijn onverstoorbaar en de besturing perfect gewogen en communicatief. Sterker nog, voor alle technologie voelt men zich nooit verwijderd van de ervaring, of het slachtoffer van een interventie, zoals het geval is bij meer technische supercars. Je bent altijd volledig betrokken. Het rijden.

Er moet ook wat krediet gaan naar de Asetto Fiorano-specificatie, die speciale Multimatic-schokken en pinesap-kleverige Michelin Pilot Sport Cup 2-banden omvat. Het is onmogelijk om te zeggen of dit pakket zijn prijskaartje van $ 56.200 waard is, aangezien we niet met de “gewone” SF90 hebben gereden, maar dat was het waarschijnlijk wel. Dat is misschien niet het geval voor de andere $ 140.000 aan opties op onze tester, inclusief de $ 11.812 koolstofvezel diffuser aan de achterkant, de $ 9.787 glanzende koolstofvezel motorkap, of de $ 928 gekleurde veiligheidsgordels. De up-sell van $ 4.219 voor Apple CarPlay is ook enorm, maar persoonlijk zou ik dat vakje tenminste aanvinken omdat Ik hou van CarPlay. Ook weerspiegelt het nieuwe digitale dashboard van Ferrari je telefoon precies in het instrumentenpaneel, waar de meters meestal gaan, wat netjes is.

Zijn er kibbels? Behalve het feit dat ik de auto niet voor altijd mocht houden? Niet echt. Het is duidelijk dat dit een erg dure auto is, met een optie tot $ 700.000 in deze specificatie, maar zelfs dat lijkt bijna een koopje in vergelijking met eerdere waanzinnige ultieme Ferrari’s zoals de slordige afschuwelijke Enzo – die, gecorrigeerd voor inflatie, vandaag ongeveer $ 1 miljoen zou kosten – vooral gezien de geavanceerde mogelijkheden van de SF90 en zijn robuuste maar ingetogen mooie uiterlijk. Het dient ook als een uitstekende ambassadeur voor de stap van het merk naar volledige elektrificatie, iets dat vroeger vroeger dan later gebeurt en het tijdperk van de exotische supercar voorspelt die triomfeert vanwege zijn gebrek van extraversie. Als dit de toekomst van Ferrari is, en dat is het, dan zeg ik: breng het.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Have-a-nice-bay
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0